Sybrand Lodewickus ‘Louis’ van Schoor – die dodelike ...

UIT DIE ARGIEF

Sybrand Lodewickus ‘Louis’ van Schoor – die dodelike veiligheidswag

In die laaste week van Augustus 1991 het 'n opspraakwekkende hofsaak in die Oos-Londense hooggeregshof begin. Sybrand Lodewickus van Schoor het tereggestaan op 19 aanklagte van moord en 21 van poging tot moord nadat hy oor 'n tydperk van 30 maande 39 mense doodgeskiet het. CHRISTELLE TERREBLANCHE het destyds vir Vrye Weekblad gaan ondersoek instel.

  • 12 Januarie 2022
  • Mense & Kultuur
  • 7 min om te lees
  • artikel 7 van 8
  • Christelle Terreblanche

IN die agterstrate en townships van die florerende Oos-Kaapse hawestad tussen Ciskei en Transkei was Sybrand Lodewickus “Louis" van Schoor berug as “Jesus" of “Ndevu" (Xhosa vir “Die Baard"). Die stad se polisie, waar hy 12 jaar lank sonder enige bevordering in die honde-eenheid gewerk het, kon telling hou van sy doodskote.

Die speurtak was immers elke keer op die toneel nadat Van Schoor 'n “positiewe stil-alarm" as veiligheidswag van sy eie maatskappy, Flash Security, met raakskote beantwoord het. Die moord-en-roof-tak is sover bekend nooit ingeroep om die saak op te volg nie.

In die informele ondersoeke daarna in die landdroshof is sy beroepe op selfverdediging en Art 49 (2) van die Strafproseswet aanvaar. Die wet maak daarvoor voorsiening dat ’n individu 'n persoon wat probeer ontsnap nadat hy 'n oortreding begaan het, kan skiet en/of doodskiet...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.