’n Duitse voorbeeld om by te leer

DIPLOMASIE: ZUMA OF RAMAPHOSA?

’n Duitse voorbeeld om by te leer

Stone Sizane is sedert 2016 Suid-Afrika se ambassadeur in Duitsland. ANLI SERFONTEIN het in Berlyn met hom gesels oor onder meer die lesse wat by dié land te leer is, die nuwe minister aan wie hy rapporteer en sy vertroue in pres. Cyril Ramaphosa.

  • 21 Junie 2019
  • Nuus & Politiek
  • 14 min om te lees
  • Artikel 18 van 26
  • Anli Serfontein

DIT is al laatoggend toe ek met Tiergartenstrasse af loop na die Suid-Afrikaanse ambassade vir my onderhoud met Stone Sizane. Die straat loop al langs Berlyn se Tiergartenpark, 'n groen oase naby die Duitse regeringsetel en nie ver van die simboliese Brandenburg-hek wat Berlyn eens tussen Oos en Wes verdeel het nie.

Die Suid-Afrikaanse ambassade is oorkant die park tussen die Indiese en Turkse ambassades, van die beste liggings in die stad se eiendomsmark. Dis 'n luukse, moderne gebou wat deur Kaapstad se MMA Architects ontwerp is. Een van die argitekte, Luyanda Mpahlwa, was 'n politieke gevangene voordat hy in ballingskap in Duitsland beland het, waar hy argitektuur studeer het.

Die ambassade is gebou op 'n stuk grond wat reeds voor die Tweede Wêreldoorlog aan die Suid-Afrikaanse regering behoort het. Bonn het ná die oorlog die Wes-Duitse hoofstad geword, maar die grond is nooit verkoop nie. Dit al die jare braak gelê, net oor in die grens in die Wes- Duitse gebied en nie ver van niemandsland nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.