Plaaslike regering – ’n bose kringloop wat dringend aandag kort

TYD VIR HERBESIN

Plaaslike regering – ’n bose kringloop wat dringend aandag kort

Die ineenstorting van munisipale dienste oor die land heen is vir baie inwoners die norm. Soms ruk ongelukkige inwoners op en kan die geweld selfs tot dood lei, soos met Andries Tatane van Ficksburg in April 2011. Maar is daar ’n ander manier hoe ons na ons wanfunksionele munisipaliteite kan kyk? JACO VISSER het met dr. Tracy Ledger van die Navorsingsinstituut vir Openbare Sake gesels oor wat die regering dringend te doen staan om hierdie sfeer reg te ruk.

WANNEER jy iemand oor plaaslike munisipaliteite uitvra, is die deuntjie al te bekend: korrupsie, onbevoegdheid en baantjies vir boeties. Om deur so ’n eendimensionele lens na die probleem met die land se plaaslike regering te kyk, beteken dat strukturele probleme in die stelsel geïgnoreer word.

“Ek ontken nie dat ’n klomp munisipaliteite in die moeilikheid is weens swak finansiële bestuur en korrupsie nie,” sê dr. Tracy Ledger, die hoof van die Navorsingsinstituut vir Openbare Sake (Public Affairs Research Institute, of Pari) aan die Universiteit van die Witwatersrand. “Dit blyk die enigste verduidelikende narratief daar buite te wees. As almal maar net hul werk behoorlik gedoen het en nie korrup was nie, sou alles beter gewees het.”

Maar daar’s ook ’n “helse klomp ander faktore” wat bydra tot munisipaliteite se finansiële en diensleweringsprobleme, het sy in ’n onderhoud met Vrye Weekblad gesê. Ledger was ’n medeskrywer aan ’n verslag oor die doeltreffendheid van provinsiale ingrypings in wanfunksionele munisipaliteite. Dié verslag, wat in opdrag van die nasionale tesourie geskryf is, is verlede maand uitgereik...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.