Plaaslike regering – ’n bose kringloop wat dringend aandag kort

TYD VIR HERBESIN

Plaaslike regering – ’n bose kringloop wat dringend aandag kort

Die ineenstorting van munisipale dienste oor die land heen is vir baie inwoners die norm. Soms ruk ongelukkige inwoners op en kan die geweld selfs tot dood lei, soos met Andries Tatane van Ficksburg in April 2011. Maar is daar ’n ander manier hoe ons na ons wanfunksionele munisipaliteite kan kyk? JACO VISSER het met dr. Tracy Ledger van die Navorsingsinstituut vir Openbare Sake gesels oor wat die regering dringend te doen staan om hierdie sfeer reg te ruk.

WANNEER jy iemand oor plaaslike munisipaliteite uitvra, is die deuntjie al te bekend: korrupsie, onbevoegdheid en baantjies vir boeties. Om deur so ’n eendimensionele lens na die probleem met die land se plaaslike regering te kyk, beteken dat strukturele probleme in die stelsel geïgnoreer word.

“Ek ontken nie dat ’n klomp munisipaliteite in die moeilikheid is weens swak finansiële bestuur en korrupsie nie,” sê dr. Tracy Ledger, die hoof van die Navorsingsinstituut vir Openbare Sake (Public Affairs Research Institute, of Pari) aan die Universiteit van die Witwatersrand. “Dit blyk die enigste verduidelikende narratief daar buite te wees. As almal maar net hul werk behoorlik gedoen het en nie korrup was nie, sou alles beter gewees het.”

Maar daar’s ook ’n “helse klomp ander faktore” wat bydra tot munisipaliteite se finansiële en diensleweringsprobleme, het sy in ’n onderhoud met Vrye Weekblad gesê. Ledger was ’n medeskrywer aan ’n verslag oor die doeltreffendheid van provinsiale ingrypings in wanfunksionele munisipaliteite. Dié verslag, wat in opdrag van die nasionale tesourie geskryf is, is verlede maand uitgereik...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.