Raai waarom is dié wetsontwerp op 3 Januarie gepubliseer…

GELD IN DIE PUT

Raai waarom is dié wetsontwerp op 3 Januarie gepubliseer…

Die staat gaan nóg R20 biljoen na sukkelende munisipaliteite gooi deur ’n heffing wat voorheen selde gebruik is, oor die land heen te standaardiseer. Ontwikkelaars – en uiteindelik huiseienaars – sal daarvoor moet opdok. JACO VISSER het probeer uitvind hoe dit sin maak.

MUNISIPALITEITE kort geld, het Tito Mboweni, minister van finansies,  in Oktober in die parlement gesê. En nou gaan eiendomsontwikkelaars en uiteindelik voornemende huisbouers vir R20 biljoen gemelk word om die benarde finansiële posisie van munisipaliteite te help verlig. En wie weet wat dít aan plaaslike ekonomiese groei gaan doen.

Die Wysigingswetsontwerp op Munisipale Fiskale Magte is stil-stil in die somervakansie – 3 Januarie om presies te wees – gepubliseer en Suid-Afrikaners het nou tot einde Maart om te sê wat hulle daarvan dink. Die voorgestelde wet maak voorsiening vir die standaardisering van die reeds bestaande maar selde gebruikte ontwikkelingsheffing.

“Ontwikkelingsheffings word deur munisipaliteite gehef op ’n ontwikkelaar as ’n voorwaarde om aansoeke vir eiendomsontwikkelings goed te keur,” het die nasionale tesourie by navraag gesê. “Hulle word vooraf en eenmalig gehef ten einde die koste te verhaal wat munisipaliteite aangaan vir die verskaffing van infrastruktuur wat nodig is om ’n spesifieke voorgestelde eiendomsontwikkeling te diens.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.