Suid-Afrika soek ’n president, nie ’n voorsitter van ’n ...

VIRUS-WOESTYN

Suid-Afrika soek ’n president, nie ’n voorsitter van ’n kollektief nie

MAX DU PREEZ brom in sy baard oor die president se rede op televisie. Cyril Ramaphosa is die naaste wat ons kom aan 'n Moses om ons uit die coronawoestyn te lei, maar hy het nie 'n Aäron om hom te help nie, net 'n kabinet van stommerikke.

HOE lank dink Cyril Ramaphosa gaan hy daarmee wegkom om as die redelike, empatiese staatsman te paradeer terwyl sy kabinet, sy medeleiers van die ANC, die burokrasie en gewapende magte die teenoorgestelde uitleef?

Ek ken Ramaphosa al sedert 1983 toe hy 'n vakbondleier was. Ek het nog nooit enige rede gehad om te dink hy is skelm of onbekwaam nie. Met sy agtergrond in die UDF was sy instinkte altyd sterk demokraties, anders as baie van die ANC-leiers wat in ballingskap was. Hy het 'n innemende, charismatiese persoonlikheid.

Soos ek al by geleentheid meer breedvoerig in dié ruimte geskryf het, glo hy al van sy jongdae af dat hy bestem is om Suid-Afrika te lei. Hy was bitter toe die banneling-ANC hom in 1994 geblok het om die eerste adjunk-president en dus Nelson Mandela se opvolger in 1999 te word, en het die politiek verlaat. In 2012 het hy sy gaping gesien om 'n terugkeer te maak en het hy ingestem om in die ANC se leierskapverkiesing op Jacob Zuma se kieslys as adjunk-president ingesluit te word. Ramaphosa het in Mei 2014 die land se adjunk-president geword – net mooi toe staatskaping begin momentum kry het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.