Vrot verslae, maar amptenare en raadslede baljaar in die geld

SKRALE KAPITAALBESTEDING

Vrot verslae, maar amptenare en raadslede baljaar in die geld

Die coronavirus het reeds wankelende munisipaliteite se inkomste in sy maai gesny - maar terwyl hulle nie hul skuldeisers soos Eskom en die waterrade kan betaal nie, het raadslede en amptenary steeds al die pad bank toe gelag - en selfs meer gekry as in die vorige kwartaal. JACO VISSER maak die somme.

INFRASTRUKTUUR soos krag-, water- en rioolnetwerke oor die land heen stort in duie, maar munisipaliteite het in die afgelope boekjaar nie eens 60% van die kapitaalbegroting daarvoor bestee nie. Bykans 90% van die begroting vir munisipale salarisse is egter wel uitgegee. Dít beteken dat vir elke rand wat aan salarisse bestee is, net 37 sent aan infrastruktuur gegaan het. 

Dit is oor probleme soos dié dat die nasionale tesourie nou munisipaliteite gaan dwing om hul begrotings en finansiële maandeindes in hul verslagdoening in te sluit – want sonder behoorlike finansiële verslagdoening kan syfers én prosesse gemanipuleer word en is dit makliker om weg te kom met bedrog, korrupsie, onreëlmatige en onregmatige besteding.

Munisipaliteite moes al sedert 1 Julie 2017 aan regulasies oor die maandelikse verslagdoening van hul inkomste en uitgawes voldoen. Teen die einde van die mees onlangse boekjaar, op 30 Junie, het die nasionale tesourie weer eens beklemtoon hoe sekere munisipaliteite hulle eenvoudig afvee aan wetlike vereistes rakende verslagdoening...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.