Vriendskap en ideologie agter Kubaanse steun vir Angola se MPLA

ALTERNATIEWE GESKIEDENIS

Vriendskap en ideologie agter Kubaanse steun vir Angola se MPLA

'n Boek wat onlangs by Wits University Press verskyn het, werp lig op Kuba se rol in Afrika in die tydperk 1959 tot 1994, en vertel die verhaal van tienduisende individue wat die Atlantiese Oseaan oorkruis het as dokters, wetenskaplikes, soldate, studente en kunstenaars. In dié uittreksel uit Cuba and Africa 1959-1994, skryf Héloïse Kiriakou en Bernardo J.C. André oor Castro se beleid ten opsigte van 'n verdeelde Angola ná 1975. Die uittreksel verskyn in Engels.

UNTIL the Carnation Revolution in Portugal in 1974, struggles between the Angolan liberation movements were rare and almost non-existent. These movements were based in areas that were far apart and they organised resistance separately against Portuguese colonialism in their own disparate ways.

When the Portuguese government decided to grant independence, the struggle for power began. At that time, the OAU played an important role. It chose to recognise particular movements and legitimated three of them: the FNLA, UNITA and the MPLA. The OAU then organised a meeting between them in Mombasa, on 5 January 1975. The objective of this meeting was to establish a common agenda in order to negotiate with the Portuguese government. After that, they met with the Portuguese government in Alvor, on 15 January 1975, to sign the official agreements for independence. These provided for the establishment of a transitional period until Independence Day, on 11 November 1975, with an equitable sharing of power between the three movements.

They also provided for the creation of a combined army composed of 48,000 men (24,000 Portuguese soldiers and 8,000 men from each liberation movement) to support the Portuguese disengagement...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X