Nederland en slawe: die ménse-stories, van Asië tot...

SLAWERNY UIT OU TESTAMENT GEREGVERDIG

Nederland en slawe: die ménse-stories, van Asië tot Suid-Afrika (en Brasilië)

Slavernij, die eerste tentoonstelling in Nederland wat die stories van slawehandel oor die Atlantiese én Indiese oseane vertel, is nou in die Rijksmuseum. Dié tentoonstelling belig die skadukant van Nederland se sogenaamde Goue Eeuw, skryf ANESCA SMITH.

TOE Angela van Bengale – eens 'n slaaf van Jan van Riebeeck – in 1720 sterf, was sy 'n baie ryk vrou.

Sy is oorspronlik in Indië tot slaaf gemaak en na Indonesië (destyds Batavië) verskeep voordat Van Bengale en haar drie kinders in 1656 op die Amersfoort na die Kaap geneem  is. Daar het die skip se Nederlandse kaptein, Pieter Kemp, haar aan Van Riebeeck verkoop. Toe dié vyf jaar later verkas, verkoop hy haar weer  – dié keer aan ene Abraham Gabbema. Sy is in 1666, met Gabbema se terugkeer na Nederland, vrygelaat en is met die vryburger Arnoldus Basson getroud. Van Bengale het sy eiendom geërf toe hy doodgaan en het die eerste vrou in Suid-Afrika geword wat grond besit het.

Met haar dood het Van Bengale, wat as knap sakevrou ontpop het ná haar vrylating, 14,000 gulde (sowat €150,000 of R24 miljoen in vandag se geldwaarde) aan haar kinders en kleinkinders in Suid-Afrika nagelaat. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.