‘Wynand du Toit het gepanic’ – en toe’s dit ‘elke man vir homself’

OPERASIE ARGON

‘Wynand du Toit het gepanic’ – en toe’s dit ‘elke man vir homself’

’n Nuwe boek vertel die ‘ander kant' van die Suid-Afrikaanse verkenningsoldaat Wynand du Toit se opspraakwekkende destydse gevangeneming en aanhouding as ’n krygsgevangene van Angola. ERIKA GIBSON gee ’n voorsmakie van dié boek.

DIE sluier van geheimhouding oor die destydse Suid-Afrikaanse Weermag (SAW) se Operasie Argon in Angola se olieryke Cabinda-enklawe in 1985 is om net een rede gelig: die gevangeneming van Wynand du Toit en die doodskiet van twee van sy makkers deur Angolese soldate.

Du Toit is uiteindelik vrygelaat ná 837 dae in eensame aanhouding, en danksy intense diplomatieke onderhandelings, in ruil vir twee ANC-lede en 133 Angolese soldate.

Op die rampspoedige dag het twee swaargewonde Suid-Afrikaanse verkenningsoldate (recce’s) oor kilometers heen en slegs ’n katspoeg weg van ’n Angolese weermagkamp deur die bosse na veiligheid gekruip. Hul makkers het hulle gesleep waar hulle nie verder kon nie – met net ’n morfien-inspuiting en ’n paar verbande om die bloedverlies te keer. Teen dié tyd was Du Toit, hul bevelvoerder, ook gewond en reeds gevange geneem. Twee operateurs wat saam met Du Toit ’n ander koers ingeslaan en die gewonde groep agtergelaat het, is doodgeskiet...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.