Afghanistan: Nooit gekolonialiseer, nooit gedemokratiseer

'N LANG STRYD

Afghanistan: Nooit gekolonialiseer, nooit gedemokratiseer

Buitelandse magte se betrokkenheid by Afghanistan het nog nooit tot 'n sprokieseinde gelei nie, skryf WILLIE BREYTENBACH.

DIE morsige Amerikaanse onttrekking uit Afghanistan dié week onder die Joe Biden-regering het opnuut die kollig op hierdie land se geskiedenis geplaas. Die Britte, Sowjetunie en Noord-Atlantiese Verdragsorganisasie was immers lankal vóór die Amerikaners in Afghanistan.

Brittanje het die gebied vir die eerste keer in 1838 beset waarna ’n slagting van Britse soldate plaasgevind het. In 1878 is die land onder die bevel van Lord Roberts vanuit Indië binnegeval en gestraf – die einste latere veldmaarskalk Roberts van Kandahar wat ook in die Boereoorlog in Suid-Afrika geveg het.

Dit het uitgeloop op die Tweede Anglo-Afghaanse oorlog wat ook nie op vrede en/of ’n oorwinning uitgeloop het nie. Van demokrasie was daar nie sprake nie. Lord Roberts word egter getaak om Afghanistan weereens militêr aan te durf, wat uiteindelik in 1880 op 'n Britse verowering uitgeloop het. Dit het egter nie op ’n volskaalse besetting neergekom nie, want van die vestiging van ’n Britse administrasie en setlaars – soos in Indië, Aden, Egipte en Suid-Afrika – was daar geen sprake nie. Administrasie was geskoei op die beginsels van indirekte bestuur soos in Afrika-kolonies waar daar van stamhoofde gebruik gemaak is. Roberts besluit egter op ’n magsvertoon en die hermobilisering van Britse troepe, wat later (in 1880) opruk na die ander groot dorp in Afghanistan, naamlik Kandahar. Dit was bloedig...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.