×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Die drie jare wat die wêreld na die 21ste eeu laat spring het

UIT DIE ARGIEF

Die drie jare wat die wêreld na die 21ste eeu laat spring het

Die revolusionêre gebeure wat die wêreld in 1989, 1990 en 1991 getref het, is besig om die 20ste eeu so volledig te sloop dat kultuurhistorici dalk eendag sal beweer dat die 20ste eeu reeds in 1989 tot 'n einde gekom het, het SAMPlE TERREBLANCHE in 1992 in Vrye Weekblad geskryf.

  • 26 Januarie 2022
  • Nuus & Politiek
  • 13 min om te lees
  • Artikel 8 van 10
  • Sampie Terreblanche

DIE 20ste eeu, het ’n Nederlandse kultuurfilosoof tereg beweer, het eers in 1914 begin – toe die uitbreek van die Eerste Wêreldoorlog die treine van die geskiedenis as 't ware op vinniger spore gerangeer het. Hoewel die Groot Oorlog – en die voortsetting daarvan in 1939 – yslike tragedies was, het dit die geykte maatskaplike, ekonomiese en politieke patrone van die19de eeu deurbreek en tegnologiese en wetenskaplike vooruitgang sterk gestimuleer.

Die revolusionêre gebeure wat die wêreld in 1989, 1990 en 1991 getref het, is besig om die 20ste-eeuse wêreld so volledig te sloop dat kultuur-historici dalk eendag sal beweer dat die 19de eeu reeds in 1989 tot ’n einde gekom het. In die laaste drie jaar is – om ongepaste beeldspraak te gebruik – verskeie Fast Forward-knoppe op die videoband van die geskiedenis gedruk. Dit het tot gevolg dat die wêreld in ’n versnelde tempo voortspoed na die 21ste eeu – as ons ons nie reeds daarin bevind nie.

In Junie 1989 het die bloedbad in Beijing plaasgevind. Dit is wêreldwyd met woede en verontwaardiging veroordeel. Kommunistiese diktature van Oos-Europese lande is so ontnugter dat hulle die sosiale opstande – wat in die tweede helfte van 1989 spontaan in daardie lande “uitgebreek" het – met ongekende verdraagsaamheid geduld het. Dit het die oorskakeling na demokrasie en na markgeoriënteerde ekonomieë teweeggebring...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.