‘Veg ons of vlug ons, of wag ons om te kyk wat gebeur?’

PUTIN SE MAGSPEL

‘Veg ons of vlug ons, of wag ons om te kyk wat gebeur?’

Baie Europeërs voel magteloos terwyl hulle toekyk hoe Vladimir Putin skynbaar sy tande vir ’n Oekraïense inval slyp. ANESCA SMITH het by ’n paar Oekraïners gehoor wat hulle van die dreigende onheil dink.

IRYNA BERNATSKA van Oekraïne was wat hulle destyds ’n “Tsjernobil-baba” genoem het.

Haar ma was swanger met haar toe daar op 26 April 1986 in die vroeë oggendure ’n ontploffing by die Tsjernobil-kernkragsentrale in die noordweste van Oekraïne was. “Dit was lente, en om die talle feesdae rondom dié tyd te vier, gaan baie Oekraïners na die woud om in die buitelug te ontspan, en my ma was deel daarvan.’’

Al het hulle sowat 600 km suid van Tsjernobil gewoon, het die brand wat ná die ontploffing ontstaan het ’n radioaktiewe stofwolk die atmosfeer ingestuur wat honderde, selfs duisende, kilometers ver oor landsgrense heen versprei het...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.