Verkragting as oorlogswapen: van Berlyn 1945 tot Bucha 2022

DIE ONTKENNING DUUR VOORT

Verkragting as oorlogswapen: van Berlyn 1945 tot Bucha 2022

Die beweerde oproep tussen 'n Russiese soldaat en sy vrou waarin sy hom toestemming gee om Oekraïense vroue te verkrag, en die verhale van seksuele geweld teen burgerlikes wat nou in die oorlog dáár opduik, eggo 'n ander donker hoofstuk in Russiese oorlogvoering – die vermeende verkragting van tot twee miljoen Duitse vroue deur die seëvierende soldate van die Rooi Leër in die doodsnikke van die Tweede Wêreldoorlog. Deur ANNELIESE BURGESS.

DIS na bewering 'n oproep tussen 'n Russiese soldaat en sy vrou wat deur die Oekraïense sekuriteitsdiens onderskep is en toe op Telegram (https://t.me/SBUkr/4104) met die wêreld gedeel is. In die gesprek gee die vrou giggelend toestemming dat hy vroue in Oekraïne mag verkrag. Die informele, grappige trant van die gesprek is moeilik om na te luister. Die banaliteit van boosheid in 'n ek-verlang-na-jou-telefoonoproep tussen 'n jong man en sy geliefde is moeilik om te glo.

Die Russe sê die opname is vals inligting. Opgemaak. Hulle soldate teiken nie burgerlikes nie. En geen verkragtings word gepleeg nie. Dit word alles deur die Oekraïners opgemaak om die Russe in 'n slegte lig te stel.

Dít weet ons is onwaar, want soos die Russiese troepe uit sekere gebiede rondom Kyiv teruggetrek het om in die ooste van die land te hergroepeer, was die verskrikking daar vir almal om te sien. Uitgebrand stede deur bomme verwoes. Lyke in die strate. En ál hoe meer stories, en bewyse, van seksuele misdade teen vroue en kinders...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.