Ná 29 jaar van demokrasie moes SA meer soos Singapoer as soos...

MORSIG EN RAMPSPOEDIG

Ná 29 jaar van demokrasie moes SA meer soos Singapoer as soos Mosambiek gelyk het

Sondag, soos elke 8 Januarie sedert 1912, vier die ANC sy verjaardag, ’n dag van besinning oor die jaar wat verby is en die jaar wat voorlê. MAX DU PREEZ onthou die eerste keer dat hy dié viering bygewoon het, in 1984 in Lusaka. En hy wonder wat die laaste drie dekades van dié ANC geword het. Waarskuwing: Dit is nie opbouende leesstof nie.

DIE leier van die Solidariteit Beweging, Flip Buys, vra my onlangs op ’n konferensie wat ons albei bygewoon het: Het julle regtig destyds gedink die ANC sou die land suksesvol kon regeer?

Dit is ’n diep vraag. Ek dink nie Flip wou weet of ek gedink het swart Suid-Afrikaners sou kon regeer nie; hy wou spesifiek oor die ANC, as die gewese bevrydingsbeweging, weet. En met sy “julle” het hy seker bedoel mense soos ek wat in die 1980’s teen apartheid geveg het, wat simpatiek teenoor die nasionale demokratiese beweging was.

My antwoord aan Flip was dalk te verdedigend – ’n “ja, maar”-soort antwoord. Ons kon mos nie toe ’n Jacob Zuma verbeel nie, het ek gesê. Ek het hom daaraan herinner dat die oorspronklike Vrye Weekblad in een van sy laaste uitgawes, op 13 Januarie 1994, self die vraag gevra het: Kan die ANC Suid-Afrika regeer?..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.