Die mens se tyd loop uit, ontmoet die nuwe superras...

SOOS ’N DIEF IN DIE NAG

Die mens se tyd loop uit, ontmoet die nuwe superras...

Die mensdom is deur die eeue heen al telkemale ontwrig, maar JAN HORN meen die grootste ontwrigting van almal is hier: kunsmatige intelligensie (KI). In sy eerste aflewering oor KI kyk hy na hoe dit Jan Alleman reeds geraak het en wat die nie-so-verre toekoms inhou.

DAAR is min woorde so ongemaklik soos ontwrig of ontwrigter. Dit dui op ’n gebeurtenis of mens wat die status quo radikaal en permanent verander.

In 1440 ontwrig Johannes Gutenberg Europa met sy uitvinding van die drukpers. Voor die drukpers is kennis en inligting met die hand op papier geskryf en was dit net vir ’n beperkte groep mense toeganklik. Met die koms van die drukpers het dit egter vir almal beskikbaar geword.

Die sleutel tot kennis is inligting. En kennis en inligting is mag. Die koms van die drukpers het beteken dat ’n klein groepie magshebbers, die inligting-elite, hul monopolie en alleenreg op kennis en inligting verloor het...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.