×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Covid-19: Só lyk wedloop om ’n entstof

BILJOENE DOSISSE NODIG

Covid-19: Só lyk wedloop om ’n entstof

Die werk om 'n entstof teen die coronavirus te kry vorder fluks, maar 'n lelike dier genaamd ‘entstofnasionalisme’ het sy kop uitgesteek. Waar laat dit ons? En hoe gaan 'n entstof werk indien dit blyk dat immuniteit teen die virus nie langdurig is nie? ELSABÉ BRITS het gaan uitvind wat die jongste nuus is.

DAAR is nie net 'n stryd om lewens te red nie, maar ook een om ’n entstof te vind wat ons teen Covid-19 sal beskerm. Die debat oor wie eerste gaan toegang hê tot so 'n entstof, of entstowwe, woed reeds.

'n Entstof is een van die moeilikste produkte op aarde om te vervaardig – die meeste kom nooit eens uit die wegspringblokke nie. Op die oomblik word sowat 200 kandidaatentstowwe ondersoek, waarvan 20 in een of ander fase van kliniese toetsing is. Dit is verstommend baie, maar net ses het al ver genoeg gevorder om mense in die proewe te betrek.

Prof. Helen Rees, uitvoerende direkteur van die Universiteit van die Witwatersrand (Wits) se Reproduktiewe Gesondheid- en MIV-instituut en voorsitter van die Suid-Afrikaanse Regulatoriese Liggaam vir Gesondheidsprodukte, sê indien daar nie regverdige toegang tot 'n entstof of enstowwe is nie, sal ons weer in 'n situasie wees soos in 2009 [met die H1N1-pandemie], “waar sterk ekonomieë toegang tot die entstof gehad en dit vir hulself gehou het en Afrika nie toegang daartoe gehad het nie”. Dit help ook nie as een land al sy mense immuniseer nie – in elk geval nie nou nie – want die coronavirus versprei oor grense heen...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Die meeste van ons artikels is slegs vir ons intekenaars, maar hierdie een is gratis solank jy registreer.

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X