Vuur reën uit die hemele – want masjiene het so besluit

'N NUWE STRYD

Vuur reën uit die hemele – want masjiene het so besluit

Of ons nou gereed is of nie, die dag het reeds aangebreek dat een of ander outomaat – of selfs ’n swerm van hulle – sélf besluit dis tyd om oorlog te maak. Dít behoort ons diep te bekommer, skryf WILLEM KEMPEN.

JY sal van naby moet kyk om die verskil te sien tussen die vliegmasjien wat in Maart 2020 in Libië selfstandig besluit het om ’n menslike teiken aan te val, en die soort kwadkoptertjie waarmee iemand soms op die stukkie oop grond aan die einde van jou straat speel.

Die insident in Libië het onlangs in ’n VN-verslag (https://undocs.org/S/2021/229) aan die lig gekom, het onder meer die tydskrif New Scientist (https://www.newscientist.com./article/2278852-drones-may-have-attacked-humans-fully-autonomously-for-the-first-time/)verlede week berig. Dit was waarskynlik die eerste keer dat sulke dreuntuie ’n menslike teiken sonder ’n spesifieke opdrag aangeval het.

Sommige berigte wil dit hê dat dit ’n enkele “rogue drone” was, maar in werklikheid was daar waarskynlik ’n hele aantal, en het hulle bloot presies gedoen wat hulle geprogrammeer was om te doen, sê die Veiligheidsraad van die VN se paneel van kenners oor Libië in die verslag. “Die dodelike outonome wapenstelsels [van die betrokke en soortgelyke tuigies] was geprogrammeer om teikens aan te val sonder dat ’n dataverbinding tussen die operateur en die munisie nodig was.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.