Gebruikte motors: die aap uit die mou oor die kat in die sak

WYSHEID OP WIELE

Gebruikte motors: die aap uit die mou oor die kat in die sak

As dit kom by ouens wat gebruikte motors verkoop, steek daar ongelukkig te veel waarheid in die stereotipes, waarsku JUSTUS VISAGIE.

DIE onetiese motorsmous is ’n universele stereotipe. Dis ’n cliché waarmee veral Hollywood al lekker die draak gesteek het. Jy ken die storie: Die protagonis kom aan by die afgeleefde perseel in die onderdorp van die handelaar in gebruikte motors . Blou en rooi driehoekvlaggies wapper blink en vrolik, maar binne sit ’n krokodil en wag op sy prooi.

Die protagonis se klasmaats ry sportmotors en pickups. Al wat hy kan bekostig, is ’n proesende rammelkas, wat nie ’n kwart werd is van die $995 wat hy uiteindelik daarvoor hoes nie. As ons held ’n ou Chevy Camaro koop, is die kar dalk ’n Transformer (https://www.imdb.com/title/tt0418279/?ref_=fn_al_tt_1), wat van die held ’n soort Aladdin maak: die Camaro (djin) laat hom roem, rykdom en die prinses verwerf. Meestal nie.

Daar steek ongelukkig te veel waarheid in hierdie cliché of trope. ’n Hedendaagse motor se binnebrandenjin is so verbysterend kompleks dat min sy werking verstaan. Dis ’n Tchaikovsky-simfonie van suiers wat op-en-af, kleppe wat oop-en-toe, kettings wat sjirrr, asse wat woer en turbo’s wat blaas. Daar’s dus ’n legio dinge wat kan lol, en dis nie in die gulsige en onetiese verkoopsman se guns om skete bloot te lê nie. Verder is verbruikers dikwels onbewus van hul regte, en gewetenlose handelaars buit dié feit uit...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.