Die groot, vet en duur olifant in SA se gesondheidsvertrek

GEWIGTIGE SAAK

Die groot, vet en duur olifant in SA se gesondheidsvertrek

Suid-Afrikaners is vet, en dit kos ons baie. Nie net in terme van die nadele wat dit vir ons gesondheid inhou nie, maar ook in die rand en sent van mediese uitgawes, skryf WILMA STASSEN.

SEWE uit 10 Suid-Afrikaanse vroue en vier uit 10 mans is oorgewig of vetsugtig – en dít is ’n konserwatiewe raming, sê dr. Ankia Coetzee, ’n endokrinoloog verbonde aan die Suid-Afrikaanse Vereniging vir Endokrinologie, Metabolisme en Diabetes (Semdsa).

“Die algemene gevoel onder praktisyns is dat hierdie syfer ʼn onderskatting is van die algehele voorkoms van oorgewig en vetsug in die land, en dit neem ook nie die voorkoms van vetsug by kinders in ag nie – ʼn ontluikende openbare gesondheidskwessie wat wêreldwyd besig om toe te neem.”

Navorsing wat verlede jaar in die vaktydskrif The Lancet gepubliseer is, toon dat oorgewig en vetsug oor die wêreld heen toeneem, maar dat ontwikkelende lande die grootste las dra. In die afgelope 35 jaar het die aantal mense met ’n liggaamsmassa-indeks (LMI) bo 25 in Afrika suid van die Sahara meer as viervoudig toegeneem – van 28 miljoen mense in 1980 tot 127 miljoen in 2015 – en daarmee saam ook ’n skerp toename in gesondheidsprobleme wat met leefstyl verband hou...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X