Die Maartblom-pelgrimstog

UIT DORRE AARDE 'N ONTPLOFFING VAN KLEUR

Die Maartblom-pelgrimstog

As duisende van dié flambojante bolplante sommerso uit die harde, droë grond bars, en as jy jou oë vir ’n oomblik moet sluit omdat jy per ongeluk die sonstrale ook ingesluk het, giggel die lank en vrolik uitgestrekte arms van die kandelaarblom steeds in jou binneste, skryf RUPERT KOOPMAN en FLORENCE DE VRIES.

VIR party mense is Paasnaweek se reën die eerste klinkklare teken dat die somer uiteindelik gegroet het. Vir botaniste en ander plant-liefhebbers is dit die skouspelagtige ontploffing van die Maartblomfamilie (Amaryllidaceae) wat in die Wes- en Noord-Kaap prominent is. Uit dorre aarde en deur gras en ander plante wat nog weens die somerhitte vaalgebak lê, tref dié helder rooi en pienk juwele onmiddellik die oog.

Die groot showstopper is die Nieuwoudtville-streek se tapyte vol pienk Maartblomme (Brunsvigia bosmaniae), ’n wydverspreide bolplant wat hoofsaaklik in die winterreënvalstreek van Suid-Afrika voorkom. Dit is nie die grootste nie (want die lantanter – Brunsvigia josephinae (%20http:/pza.sanbi.org/brunsvigia-josephinae) – troon bo hom uit) of die mooiste (dis immers ’n kwessie van smaak) kandelaarblom nie maar hier teen die koppies van Nieuwoudtville – die wêreld se die bolplant-hoofstad – kraai hulle koning.

Terwyl ek en my gesin ’n tas pak vir ’n naweek weg na die Tankwa-Karoo, sien ek ene Hendrik van Zijl plaas iets op Facebook oor die toweragtige 10mm reën wat Nieuwoudtville vroeg in Maart kom seën het. En só begin my stille planne vir ’n wye draai huis toe. My WhatsApp-boodskappe aan my ou vriend Eugene Marinus, die kurator van die Hantam Nasionale Botaniese Tuin in Nieuwoudtville, lui: “Wat sê jou gut oor Brunsvigia daar by julle?” Hy antwoord: “Cautiously optimistic. As die blomme wél blom, gaan hulle teen 22 Maart op hulle piek wees.” Ek glimlag breed. Eugene, wat amper 20 jaar in die Hantam-Karoo met veldwerk doenig is, se instinkte is nooit verkeerd nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.