Die Maartblom-pelgrimstog

UIT DORRE AARDE 'N ONTPLOFFING VAN KLEUR

Die Maartblom-pelgrimstog

As duisende van dié flambojante bolplante sommerso uit die harde, droë grond bars, en as jy jou oë vir ’n oomblik moet sluit omdat jy per ongeluk die sonstrale ook ingesluk het, giggel die lank en vrolik uitgestrekte arms van die kandelaarblom steeds in jou binneste, skryf RUPERT KOOPMAN en FLORENCE DE VRIES.

VIR party mense is Paasnaweek se reën die eerste klinkklare teken dat die somer uiteindelik gegroet het. Vir botaniste en ander plant-liefhebbers is dit die skouspelagtige ontploffing van die Maartblomfamilie (Amaryllidaceae) wat in die Wes- en Noord-Kaap prominent is. Uit dorre aarde en deur gras en ander plante wat nog weens die somerhitte vaalgebak lê, tref dié helder rooi en pienk juwele onmiddellik die oog.

Die groot showstopper is die Nieuwoudtville-streek se tapyte vol pienk Maartblomme (Brunsvigia bosmaniae), ’n wydverspreide bolplant wat hoofsaaklik in die winterreënvalstreek van Suid-Afrika voorkom. Dit is nie die grootste nie (want die lantanter – Brunsvigia josephinae (%20http:/pza.sanbi.org/brunsvigia-josephinae) – troon bo hom uit) of die mooiste (dis immers ’n kwessie van smaak) kandelaarblom nie maar hier teen die koppies van Nieuwoudtville – die wêreld se die bolplant-hoofstad – kraai hulle koning.

Terwyl ek en my gesin ’n tas pak vir ’n naweek weg na die Tankwa-Karoo, sien ek ene Hendrik van Zijl plaas iets op Facebook oor die toweragtige 10mm reën wat Nieuwoudtville vroeg in Maart kom seën het. En só begin my stille planne vir ’n wye draai huis toe. My WhatsApp-boodskappe aan my ou vriend Eugene Marinus, die kurator van die Hantam Nasionale Botaniese Tuin in Nieuwoudtville, lui: “Wat sê jou gut oor Brunsvigia daar by julle?” Hy antwoord: “Cautiously optimistic. As die blomme wél blom, gaan hulle teen 22 Maart op hulle piek wees.” Ek glimlag breed. Eugene, wat amper 20 jaar in die Hantam-Karoo met veldwerk doenig is, se instinkte is nooit verkeerd nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.