Die wins en verlies van Das-Kapitaal

WOENSDAG MET WILLEM

Die wins en verlies van Das-Kapitaal

WILLEM KEMPEN spekuleer oor die betekenis van Jay Powell se das.

Vanaand om agtuur Suid-Afrikaanse tyd is dit weer die maandelikse hoogtepunt van die wêreld se aanskoulikste woordspeletjie. Beter as Wordle of Scrabble of die New York Times se blokkiesraaisel. 

Dis wanneer Jay Powell, voorsitter van die Amerikaanse Federale Reserweraad, aankondig wat sy beleidskomitee tydens hulle afgelope vergadering gister en vandag oor rentekoerse besluit het. Oral op die planeet sal staatshoofde en ministers van finansies en die hoofde van sentrale banke en die base van besighede en handelaars op die geldmarkte aan elke woord hang wat hy sê vir tekens dat iets in dié of daai rigting kan skuif, al is dit net effentjies.

Die aankondigings is gewoonlik op die oog af saai affêres, en uiteindelik is daar 'n bra eenvoudige syfer wat bekendgemaak word: rentekoerse styg of daal met soveel en soveel, of bly dieselfde. Dis die vervelige deel.

Die interessante deel is hoe die voorsitter van die Fed kies om daai syfers in te kleur en te verduidelik; en ook wat hy of sy kies om nié te sê nie. Elke deel van die amptelike verklaring word versigtig vergelyk met vorige maande se verklarings om te kyk wat verander het, en dan word gespekuleer oor hoekom dit sus of so sou wees. 'n Spekulant wat sulke leidrade korrek interpreteer (of dit net gouer as die res doen), kan dan 'n posisie iewers in die markte inneem wat vet winste kan oplewer.

Dié speletjie is so oud soos die finansiële markte self, maar die algemene beskikbaarheid van kragtige rekenaars en hoëspoed-internetverbindings beteken dis al lank nie meer net mense van vlees en bloed wat saamspeel nie. Deesdae is daar boonop ook kunsmatige intelligensie (Yuval Harari sê ons moet eintlik praat van alien intelligence) en masjiene wat hulleself kan leer om vinniger te leer, sodat hulle vinniger kan leer, sodat hulle vinniger kan leer...

Die gevolg is dat wanneer Powell vanaand begin praat, daar 'n magdom rekenaars oral ter wêreld sal wees wat in breukdele van 'n sekonde alles ontleed, van die woordkeuses in die verklaring tot by die kleur van sy das (en wat dit beteken) tot by watter woorde hy dalk anders as die vorige keer uitspreek of beklemtoon. Algoritmes sal meet hoe lank hy aarsel wanneer hy 'n vraag beantwoord wat sekere sleutelwoorde bevat. Dit sal die sentiment op sosiale media soos Facebook en X en Instagram meet en kwantifiseer. Dit sal probeer meet hoeveel eenstemmigheid daar onder die beleidskomitee se lede was, en wie dalk anders gedink het as die res. 

Terwyl Powell nog aan die praat is, sal komplekse algoritmes reeds op grond van hierdie ontledings op elke denkbare elektroniese mark doenig wees om finansiële instrumente te koop en te verkoop. Vir elkeen van hierdie transaksies sal daar 'n ontleding van die waarskynlikste uitkomste wees, en 'n meting van die presiese risiko dat die transaksie nie winsgewend sal wees nie, en 'n bepaling van hoe groot die verlies in só 'n geval mag wees. Die algoritmes sal dalk selfs weet hoeveel ánder algoritmes in die betrokke mark geaktiveer is, en op grond waarvan hulle húl besluite neem.

Terloops, dié speletjie word elke dag gespeel, min of meer 24 uur per dag vir ses dae van die week. Dit word maar net by geleenthede soos vanaand s'n selfs harder as gewoonlik gespeel.

Ek wonder hoeveel mense verstaan regtig wat alles kan gebeur as dié hele spul op 'n dag heeltemal skeefloop op 'n manier wat geen algoritme voorspel het nie. Ek is beslis nie een van hulle nie.


Old Song

Take off your clothes, love, 
And come to me.

Soon will the sun be breaking 
Over yon sea.

And all of our hairs be white, love, 
For aught we do

And all our nights be one, love, 
For all we knew. 

- Robert Creeley, Collected Poems, 1945-1975

♦ VWB ♦


NEEM DEEL AAN DIE GESPREK: Gaan na heel onder op hierdie bladsy om op hierdie artikel kommentaar te lewer. Ons hoor graag van jou.


Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers Vrye Weekblad se Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.