Tussen doodsangs en vraatsug aan die Kaap van Onheil

Onhersiene geskiedenis

Tussen doodsangs en vraatsug aan die Kaap van Onheil

Die verhaal van die botsings tussen Jan van Riebeeck se mense en die bewoners van die Kaapse skiereiland is een van doodslag en gierigheid, maar ook van waardigheid en leierskap, skryf JEREMY VEAREY.

DIE skrikbeeld wat Jan Van Riebeeck en sy Kompanjie-amptenare een vroeë herfsoggend in 1658 vanaf die fort se wagtorings in Tafelbaai begroet het, moes seker insgelyks gevoelens van doodsangs en vraatsug onder hulle wakker gemaak het. 'n Eendragtige gewemel van duisende wit langhoringbeeste en skape, Kochokwa-krygers en reusevuurbakens wat die land vanaf die Eersterivier in die ooste tot anderkant die Tygerberg in die weste die afgelope drie dae beset het, het nou op hul drumpel gedreig.
Autshumao en Krotoa van die Goringhaikona het hulle al vertel van Oedasoa en sy krygsheer Ngonnemoa van die veeryke Kochokwa-mense, wat aan die land vanaf Saldanhabaai langs die Bergrivier tot in Valsbaai behoort het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Die meeste van ons artikels is slegs vir ons intekenaars, maar hierdie een is gratis solank jy registreer.

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X