Nostalgie, herinneringe, vergeet en onthou … waar is die ...

MENSE ONTHOU DIE VERLEDE VERSKILLEND

Nostalgie, herinneringe, vergeet en onthou … waar is die waarheid?

Ons sal beter daaraan toe wees as ons aanvaar dat dinge van die verlede verskillend geïnterpreteer kan word, skryf ISMAIL LAGARDIEN. Ons moet maniere vind waarop dit groter harmonie in die land kan skep.

SAMELEWINGS word deur verskillende faktore bymekaar gehou, maar tipies deur gedeelde geskiedenis. Dit sou naïef wees om te glo dat daar geskiedenisse binne samelewings kan wees wat nie van mekaar verskil nie. Maar in die algemeen sal stories wat ons oor ons eie verlede vertel van groep tot groep verskil.

Eertydse slawe in Amerika sal dalk byvoorbeeld ander stories as voormalige slawe-eienaars vertel. Die Jode van Pole sal ander stories oor die 1930’s en 1940’s as die destydse Nazi’s vertel. Sonder om morele gelykheid ter sprake te bring, kan dieselfde op Suid-Afrika van toepassing wees. ’n Swart Suid-Afrikaner sal waarskynlik ’n ander begrip van die verlede as ’n wit Suid-Afrikaner hê. Die sleutel is om te aanvaar dat hierdie verskille bestaan en maniere te vind waarop dit groter harmonie in die land kan skep.

Op waarnemingsvlak trek gemeenskappe tans weg van mekaar. Weerspannigheid het toegeneem, hetsy dit gaan oor die name van stede, lughawens en strate wat verander word, of kwessies soos ras, etnisiteit of taal. In samelewings waar geen klaarblyklike geweld of onreg op massaskaal in samelewings plaasvind nie, soos in die voorbeelde hier bo, soek die meeste mense na dinge, of selfs konsepte, wat samelewings bymekaar hou. Ek moet nietemin versigtig hieroor dink .....

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.