Wat van Stompie, Jonny?

’N ONBETROUBARE BRON

Wat van Stompie, Jonny?

Jonny Steinberg sê hy het met 150 mense gepraat voordat hy Winnie and Nelson: Portrait of a Marriage geskryf het. Ongelukkig het hy nié met sleutelgetuies gepraat oor die moord op die 14-jarige Stompie Seipei by mevrou Mandela se Soweto-huis op Oujaarsaand 1988 nie. Die tiener se dood het die wêreld geruk en die storie lê aan die hart van die stormagtige – sommige sê tragiese – huwelik van die Mandelas. Dit is 'n belangrike gebeurtenis in Suid-Afrika se geskiedenis, en toekomstige geslagte moet die waarheid hoor om te verstaan ​​wat gebeur het en hoekom, sê die bekroonde buitelandse korrespondent en skrywer FRED BRIDGLAND.

  • 28 Julie 2023
  • Vrye Denker
  • 12 min om te lees
  • artikel 5 van 29
  • Fred Bridgland

TOE ’n 14-jarige seun, Stompie Moeketsi Seipei, op Oujaarsaand 1988 by die huis van Winnie Mandela vermoor is, het sy haar persoonlike bestuurder, John Umuthi Morgan, beveel om “die hond op te tel en hom weg te gooi”.

Morgan het gesê Stompie was reeds dood toe hy gevra is om hom te verwyder. Die seun, het hy gesê, is gesteek en het bloed aan sy nek gehad. Ses dae later is 'n maaier-deurdringde lyk gevind op 'n onbeboude stuk grond aan die rand van Soweto, waar Mandela gewoon het. 'n Senior Johannesburgse forensiese patoloog, dr. Patricia Klepp, het die lyk op 14 Februarie 1989 as Stompie se oorskot geïdentifiseer.

Voordat Morgan sy gru-opdrag gegee is, het 'n 16-jarige Zoeloe-jeugdige gesê hy het gekyk hoe Mandela vir Stompie langs die opelug-jacuzzi agter haar Soweto-huis steek...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.