Seks, libido, gemoed: die ontsagwekkende krag van testosteroon

KONING T

Seks, libido, gemoed: die ontsagwekkende krag van testosteroon

ANNELIESE BURGESS berig oor die insigte in 'n nuwe boek oor die kragtige rol wat testosteroon in libido (en emosie) speel deur te kyk na die nuutste navorsing en insigte van transgender mense wanneer hulle die testosteroongrens oorsteek.

'n OPWELLING in belangstelling en nuwe navorsing oor die afgelope drie dekades het tot die gevolgtrekking gelei dat testosteroon – of “T" – nie net 'n geslagshormoon vir manlike voortplanting is nie. Dit is veel, veel meer: dit is van deurslaggewende belang in die ontwikkeling van embrio's, spiere, die vroulike en manlike brein en rooibloedselle. Dit speel selfs 'n rol in vroue se ovulasie!

Maar in haar boek Testosterone baklei Carole Hooven terug teen 'n al hoe meer welluidende narratief in die nature vs. nurture-stryd wat die krag van testosteroon en die impak wat dit op mans se seksualiteit en innerlike emosionele landskappe het, as onbelangrik probeer afmaak. Sy voer aan dat testosteroon 'n belangrike, onsigbare speler in ons verhoudings, sekslewe, atletiese vermoëns, kinderjarespeletjies, geslagsoorgange, ouerskapsrolle, geweldsmisdaad en nog baie meer bly.

“Diegene wat dink dat T 'n belangrike faktor is, vind dikwels dat die spot met hulle menings gedryf word," sê sy. “Die populêre media wemel van pogings om koning T tot 'n val te bring, om te wys dat hy te groot vir sy skoene is, of om biologiese weergawes van sielkundige en gedragsverskille tussen die geslagte te verwerp."..

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.