×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Van Glasgow tot Genadendal: Volgende dekade gaan deurslaggewend ...

OP WEG NA ’N KLIMAATVRIENDELIKE SA

Van Glasgow tot Genadendal: Volgende dekade gaan deurslaggewend wees

Die gemiddelde Suid-Afrikaner kom ons noem haar Vanessa – het genoeg bekommernisse: misdaad, werkloosheid, korrupsie, haar seun se studies. Stories oor die klimaatkrisis laat haar net oorweldig en magteloos voel. Maar, skryf CORNIS VAN DER LUGT, daar is báie waaroor Vanessa (en ons almal) kan opgewonde raak.

VANESSA sit en kyk na dokumente op die kombuistafel terwyl sy hoor hoe die munisipaliteit se vullisverwyderaar hulle huishouding se afval laai. Sy is omgekrap, want Eskom het die krag vroeër as beplan afgesny. Op haar slimfoon lees sy oor onderhandelinge in Glasgow en vooruitsigte vir klimaatsverandering. Die mens as spesie kan in die dekades wat voorlê glo dalk van die aardbol verdwyn.

Asof mens nie reeds genoeg spanning het nie. Bestuurder of nie, sy het by die werk afgevat, want vanmiddag moet sy haar seun vir ’n gesprek met ’n loopbaanvoorligter neem. Hy matrikuleer en moet uitsluitsel kry oor wat hy wil gaan studeer.

Dis tydig dat Vanessa kennis neem van die dringendheid van klimaatsverandering. Met die ondersoek van yslae in Antarktika bepaal wetenskaplikes hoe die gemiddelde oppervlaktemperatuur van ons planeet oor duisende jare verander het. Hulle lees dit van lae van sneeu wat jare gelede geval en lugblasies met ’n sekere chemiese samestelling vasgevang het. Die probleem kom sedert mense tydens die nywerheidsrevolusie begin het om fossiel-energiebronne soos steenkool en olie op groot skaal te verbrand. Die gevolglike toename van besoedelende gasse in die lug het ’n versteuring van die ekologiese balans meegebring...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

Speech Bubbles

Om kommentaar te lewer op hierdie artikel, registreer (dis vinnig en gratis) of meld aan.

Lees eers ons Kommentaarbeleid voor jy kommentaar lewer.

Alle kommentaar moet ons kommentaarreëls volg.
X