Die Arch en my oomblik van skaamte

LAE HOUE

Die Arch en my oomblik van skaamte

JOHAN KOORNHOF onthou die keer toe hy Desmond Tutu onbedoeld onder 'n venynige aanslag deur agente van die destydse Buro vir Staatsveiligheid laat deurloop het.

DIE Arch was destyds nog ’n biskop en hoof van die Suid-Afrikaanse Raad van Kerke, ’n ware doring in die vlees van die ou Nasionale regering. Hy was per slot van rekening ’n geloofsman en nie so maklik om stil te maak of te verban nie. Individue was ook toe verban (nie net organisasies nie), wat beteken het dat hulle nie aangehaal of gepubliseer kon word of vrylik mag rondbeweeg het nie. Dit was die laat 1970's en die land was in oproer met selfs skoolkinders wat teen die regime in opstand gekom het. Desperate metodes is aangewend teen enige vorm van opposisie.

My poging as student om ’n stem by die opposisie te voeg, was die stigting van ’n futuristies benaamde forum genaamd Gesprek 2000. Die idee was om swart leiers te nooi om hoofsaaklik Tukkie-studente toe te spreek. Dit het in hotelle in Pretoria plaasgevind aangesien die Universiteit van Pretoria dit verbode geag het dat swart mense studente op die kampus toespreek.

Tot my vreugde het biskop Desmond Tutu ingestem om aan Gesprek 2000 deel te neem. Hy was reeds bekend vir sy innemende en interessante persoonlikheid, en natuurlik sy uitgesproke standpunte teen ongeregtigheid, rassisme en die regime se beleid van onderdrukking en apartheid...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.