Elizabeth Hardwick se biografie – die tekstuur van ’n vriendskap

COME BACK IN SEPTEMBER

Elizabeth Hardwick se biografie – die tekstuur van ’n vriendskap

LOUIS GAIGHER bekyk Darryl Pinckney se ryk geskakeerde biografie van sy vriendin Elizabeth Hardwick – ’n meesterklas in letterkunde en die lewe.

AS kritikus was Elizabeth Hardwick vrygewig en regverdig in haar elegant verwoorde oordele. Tog het sy duidelik ’n renons in lewensbeskrywings gehad: “Biographies inevitably record the demeaning moments of malice and decline and have the effect of imprinting them upon the ninety years,” skryf sy oor ’n Katherine Anne Porter-biografie.

Om ’n Hemingway-biografie te lees voel soos om met die onderwerp in ’n gesinsmotor vasgekeer te wees vir ’n lang tog. “There is no doubt that this is ‘the material’. But it is not an existence” – ’n aanklag wat sy herhaaldelik, met variasie, teen ander biografieë maak.

In Come Back in September: A literary education in West Sixty-Seventh Street systap Darryl Pinckney lewensbeskrywing se “bland, insistent recording of the insignificant” (weer eens Hardwick) en gee hy die tekstuur weer van sy vriendskap met “Professor Hardwick” – en later “Lizzie”. Dié memoires is die onderwerp waardig en die onderdompeling in ’n tyd en plek is ryk geskakeerd, evokatief en vreugdevol, selfs al verdonker die tydsgees en is dit pynlik om ’n jonger self te konfronteer: “Almost every encounter with that old self can be rough. Just now I had to get up and go hold my head in the hallway.”..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.