Dalk sal ons eendag ’n monument vir LaMDA wil oprig

KUNSMATIGE INTELLIGENSIE

Dalk sal ons eendag ’n monument vir LaMDA wil oprig

Die dag as masjiene 'n werklike bewussyn ontwikkel, sal ons nuut oor 'n klomp dinge moet dink, skryf JAN HORN.

“SKRYF vir my twee folio’s oor die verskil tussen ’n posbus en gebed.” Dekades gelede was dít dikwels prof. Johan Degenaar, hoof van die departement filosofie aan die Universiteit Stellenbosch, se opdrag aan eerstejaars op hulle eerste dag. Dis natuurlik nou die ou, rooi posbusse op die hoek van strate waarin jy jou briewe kon pos.

Degenaar se filosofie was geskoei op die Sokratiese metodiek. Nou die dag het ek toe die kletsbot ChatGPT dieselfde vraag gevra: “Write an essay in the style of Socrates comparing a postbox with a prayer.”

ChatGPT se antwoord in twee sekondes: “Consider the postbox, a vessel for worldly correspondence, where parchment and ink convey mortal thoughts. Contrast it with prayer, a conduit of the soul's yearnings, transcending earthly bounds. The postbox receives tangible missives, while prayer connects the ephemeral with the divine. Yet, both invite contemplation: one on the mundane, the other on the sacred. Thus, ponder: does the postbox merely transmit, or does it, like prayer, harbour the essence of human longing? In this dialectical dance, we unravel the fabric of existence, seeking truth amid the tapestry of existence.”..

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.