Só klink ’n 3,000 jaar oue stem uit die graf

MUMMIE MIA!

Só klink ’n 3,000 jaar oue stem uit die graf

Slim tegnologie en ’n driedimensionele drukker het kenners gehelp om ’n klank uit die dode te laat herrys – dié van ’n Egiptiese skrifgeleerde en priester wat 3,000 jaar gelede geleef het. ELSABÉ BRITS het gaan uitvind hoe sy stem sinteties herskep is.

AL ooit gewonder hoe sou iemand uit die verre verlede se stem geklink het, eeue voordat daar stemopnames was? ’n Elektroniese ingenieur, argeoloë, ’n museumkurator en Egiptoloë van Brittanje wou ook weet.

Hulle het die nodige dele van ’n mummie se anatomie met ’n driedimensionele drukker vervaardig en daarin geslaag om ’n sintetiese weergawe van sy oorspronklike stem op ’n rekenaar te produseer.

Vir die eerste keer is die klank van ’n stem uit die verre verlede op dié manier wetenskaplik herskep om in die hede gehoor te word. Dié klank is spesiaal, vertel prof. David Howard, hoof van elektroniese ingenieurswese aan die Universiteit van Londen, juis omdat die individu so ’n spesiale mens was...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.