Gegroet, die donker leeuin

KUNS

Gegroet, die donker leeuin

Anders as die meeste foto's van swart vroue waar hulle as eksotiese kreature uitgebeeld word, fokus die visuele aktivis Zanele Muholi met hulle foto's op hiperrealiteit waar hulle selfs in hulle selfportrette die swart van hulle vel en die wit van hulle oë oordryf. HENK SERFONTEIN kyk na hulle Paryse oorsiguitstalling.

“DIE MEP is trots om die eerste oorsigtentoonstelling in Frankryk aan te bied wat gewy word aan Zanele Muholi, 'n internasionaal bekende Suid-Afrikaanse fotograaf en aktivis. Hulle werk dokumenteer die lewe van die swart LGBTQIA+-gemeenskap en die mense waaruit dit bestaan. Hierdie belangrike gebeurtenis, wat meer as 200 foto's, video's en installasies byeenbring wat sedert die vroeë 2000's geskep is, dek die volle omvang van Muholi se loopbaan tot vandag toe. Hiermee word een van vandag se mees gerekende kunstenaars vereer."

Hierdie woorde verskyn op die webblad van die MEP (La Maison Européenne de la Photographie) in Parys waar Muholi se uitstalling Sondag ná drie maande ten einde loop.

Hulle (Muholi verkies hierdie genderlose voornaamwoord) beskou hulself as 'n visuele aktivis en die kamera word 'n wapen waarmee kwessies in die Suid-Afrikaanse gemeenskap blootgelê word. Muholi is in 1972 in Umlazi, KwaZulu-Natal, gebore as die dogter van 'n huiswerker wat vier dekades lank vir dieselfde wit gesin gewerk het. ..

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.