Zim se grondnuus is meestal fopnuus

ZIMBABWIESE GRONDKWESSIE

Zim se grondnuus is meestal fopnuus

Moenie die wolhaarstories glo oor Zimbabwe wat wit boere se grond teruggee nie, skryf PETA THORNYCROFT.

IN werklikheid gee die staat klein stukkies grond terug aan minder as 100 voormalige boere (of hul erfgename) wat burgers is van sewe lande waarmee Zimbabwe beskermende beleggingsooreenkomste gehad het tydens die grondgrype in 2000.

Hulle gee ook grond terug aan 'n handjievol swart Zimbabwiese boere wie se grond afgevat is tydens die chaotiese grondgrype ná 2000. Hierdie effense teruggee van grond is vervat in 'n nuwe statutêre instrument wat verlede week gepubliseer is, byna 20 jaar nadat die grondchaos begin het.

Die wetgewing bepaal dat die eisers burgers van Oostenryk, Frankryk, Nederland, Duitsland, Swede, Maleisië en Mauritius moes wees toe hul grond in 2000 afgevat is. Dit sal verbasend wees as enige van hierdie voormalige boere en hul erfgename hul grond wil terug hê. Baie van die plase se infrastruktuur is gestroop – as enigiets staande gebly het, sal dit na alle waarskynlikheid teen groot koste herstel moet word. Dit is ook moontlik dat die oorspronklike plase opgedeel is vir tientalle Zanu-PF-ondersteuners, dus hierdie besetters sal verhuis en vergoed moet word vir enige infrastruktuur wat hulle opgerig het...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.