Mahsa Amini: Midde-Oosterse vroue se vryhede is lank genoeg vertrap

STRIKE A WOMAN, STRIKE A ROCK

Mahsa Amini: Midde-Oosterse vroue se vryhede is lank genoeg vertrap

Iran se vroue het die wêreld laat wakkerskrik met hulle doodsveragtende opstand teen die moellas. Hopelik is dit die vonk wat ’n globale en permanente verskuiwing in menseverhoudinge voortbring, skryf DAN BADENHORST.

MET die moord deur die morele bewakers van kleredragkodes op ’n 22-jarige Koerdiese vrou, Mahsa Amini (https://time.com/6220853/iran-protests-mahsa-amini-what-to-know/), in Teheran, Iran, op 16 September 2022 – weens “onvanpaste kleredrag” omdat haar hidjab glo nie gepas was nie – is ’n versadigingspunt bereik. 

Voortdurende protes het in die hoofstad begin en vinnig na ander dele van die land versprei. Vroue se vryhede is lank genoeg deur politiek vertrap en die realiteit het nou verskuif. Daar is so lank deur die moellas in die afgrond getuur dat die afgrond nou terugtuur.

Die Persiese kultuur het ’n komplekse geskiedenis van oor die 3 000 jaar en die Grieke en Romeine het byvoorbeeld ’n groot erfenis by hulle oorgeneem. Van later eeue weet ons dat Omar Khayyám (1048-1123) ’n Persiese wiskundige, filosoof, sterrekundige en digter was en sal dalk ’n paar versies uit sy Rubaiyat kan aanhaal. Daar is ook weer ’n oplewing in die werke van die mistieke Persiese sufi Rumi. Sy tydgenoot Ibn al-Arabi (1165-1240) was ewe tuis in ’n kerk, tempel, sinagoge en moskee. Hy het gewaarsku: “Do not praise your own faith so exclusively that you disbelieve all the rest. If you do this, you will fail to recognise the real truth of the matter: God the omnipresent and omnipotent, cannot be confined to any one creed, for he says, ‘Wheresoever ye turn, there is the face of Allah’. Everybody praises what he believes; his god is his own creature and in praising it, he praises himself. Consequently he blames the beliefs of others, which he would not do if he were just, but his dislike is based on ignorance”...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.