‘Nou wil ek gom snuif’

KREATIWITEIT & VRYHEID

‘Nou wil ek gom snuif’

Om van die punk rock-beweging te hoor het soos 'n groot verligting gevoel ná jare van jazz-rock en prog-rock, wat popmusiek tot sulke ongelooflike tegniese vlakke geneem het, skryf FRED DE VRIES.

SOOS ek in my vorige rubriek (https://www.vryeweekblad.com/en/opinions-and-debate/2024-01-05-freds-coming-of-age/) oor my bekendstelling aan lewendige musiek belowe het, wou ek julle vertel hoe ek “punk gedraai het". Ek het genoem dat my eerste belewenis van 'n punk-gig The Police in die Eksit-klub in my tuisdorp, Rotterdam in 1977 was. Dit is nie 100% korrek nie. Ek het vroeër 'n plaaslike punkgroep gesien bekend as Vissepunk (moenie my vra hoekom nie, maar ek dink een van die lede se vanne was dalk Vis). Maar hulle was so afgryslik dat selfs hierdie klein vermelding te veel van 'n eer is. Hulle was meer soos 'n Dadaïstiese slenter as 'n musikale groep (die kitaarspeler het vergeet om 'n televisie op die verhoog flenters te breek, wat deel was van die optrede, en die sanger het desperaat geskree, "televisie, televisie", en na die arme ou toestel gewys wat langs die kant gewag het om verpletter te word – dit was werklik pateties).

Ek was 'n vroeë punk-bekeerling nadat ek in die dagblad die Volkskrant 'n artikel deur die Londense korrespondent gelees het oor 'n nuwe jeugkultuur wat in 1976 in die Britse hoofstad begin het. Dit het fantasties geklink: hierdie seuns en meisies was my ouderdom, hulle het hippies verag, het lang hare gehaat, hulle eie dans (die pogo) ontwikkel, gelyk of hulle van 'n ander planeet af kom en rock 'n roll gespeel op so 'n manier dat almal anders kon opstaan ​​en 'n geraas maak. Dit het soos 'n groot verligting gevoel ná jare van jazz-rock en prog-rock, wat popmusiek tot sulke ongelooflike tegniese vlakke geneem het dat ons, ek en my hoërskoolvriende, maar net daarvan kon droom om 'n band te begin.  

Teen die middel sewentigerjare het rock sy laagtepunt bereik, altans wat my betref. Ek het 'n gig van 10cc gesien, waar mense uit hulle sitplekke opgestaan ​​en hulle heupe beleefd geskud het toe die band die effens rockende liedjie Rubber Bullets as 'n toegif gespeel het. Ek het ook die Eagles gesien, vyf ouens in geruite hemde en jeans, klein karakters ver op 'n verhoog wat die liedjies speel wat presies soos hulle op die plate geklink het. Daardie aand het ek 'n eed afgelê om nooit na 'n band te gaan luister op 'n plek waar ek nie hulle gesigte kon sien nie. Ek het grootliks daarby gehou. Geen stadion-gigs vir my nie, behalwe wanneer dit die Rolling Stones is...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.