Die beste song. Ooit

AL DIE ELEMENTE

Die beste song. Ooit

Hoe identifiseer jy die heel beste van die beste liedjies van alle tye? Wat is die kriteria? Kyk jy na die musiek? Die lirieke? Die interaksie tussen die twee? FRED DE VRIES deel sy gedagtes.

MY vriend Tim Cohen het nou die dag vir my 'n boodskap gestuur: die Mail & Guardian het hom gevra om 'n stuk te skryf oor “die beste song ooit". Tim, wat die redakteur van Business Maverick is, was baie opgewonde. Hy is mal oor lyste, veral in kombinasie met die woorde “beste" en “ooit". Soos ek verwag het (ons het saam musiek gemaak), het hy besluit op 'n Bob Dylan-song, “Tangled Up In Blue" (https://www.youtube.com/watch?v=YwSZvHqf9qM), en 'n lang stuk (https://mg.co.za/tag/tangled-up-in-blue/) geskryf oor hoekom hierdie die heel, heel beste song is, na sy mening.

Ek is ook 'n bietjie van 'n sucker vir lyste, en dit is altyd lekker om daarna te kyk en daaroor te stry. En natuurlik het die blote onmoontlikheid om op 'n “beste song ooit" te besluit hierdie taak 'n besondere uitdaging gemaak. Ek bedoel, wat definieer 'n “beste" song? Wat is die kriteria? Kyk ons ​​na die musiek? Die lirieke? Die interaksie tussen die twee? Kyk ons ​​daarna uit 'n streng persoonlike oogpunt, of vanuit 'n kulturele en sosiologiese oogpunt? Neem ons geskiedkundige relevansie in ag? En van watter tipe musiek praat ons? As dit die breë wêreld van pop is, moet dit verskeie genres insluit, waaronder country & western, r&b, hiphop, rock, metal, rockabilly, soul, funk. Maar wat van jazz, blues, folk, klassiek? Kom ons hou ter wille van ons geestesgesondheid by pop in sy breedste sin, van Little Richard tot Taylor Swift en alles tussenin. 'n Paar miljoen liedjies om van te kies.

As jy 'n Google-soektog doen, sal jy in 'n japtrap baie oortjies oop hê met verskeie “beste ooit"-lyste. In 2004 het Rolling Stone 'n hele uitgawe aan “500 Greatest Songs of All Time (https://www.rollingstone.com/music/music-lists/500-greatest-songs-of-all-time-151127/)" gewy. Dit het ons 'n oorsig gegee op grond van die keuse van 172 kunstenaars, kritici en musiekbedryftipes. Soos verwag kon word, dateer die meeste van die songs uit die bloeityd van pop, die 60's en 70's, en feitlik elkeen is in Engels gesing (die enigste uitsondering was “La Bamba”, wat Ritchie Valens in Spaans gesing het). Die meeste wysies (357) is deur Amerikaanse kunstenaars opgevoer, gevolg deur 117 deur Britte. Dylan se “Like A Rolling Stone" is aangewys as die beste song tot nog toe, gevolg deur die Rolling Stones se “(I Can't Get No) Satisfaction" en “Imagine" deur John Lennon. Daar was 23 songs van die Beatles op die lys, waarvan “Hey Jude" op nommer agt die beste gevaar het. Met ander woorde, dit was alles redelik voorspelbaar...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.