Die opgang en ondergang van ’n bevrydingsbeweging

DIE BESTE EN DIE SLEGSTE VAN DIE ANC

Die opgang en ondergang van ’n bevrydingsbeweging

Die African National Congress was eens ’n bevrydingsbeweging wat wêreldwyd hoog geag is en leiers soos Albert Luthuli, Nelson Mandela, Oliver Tambo en Walter Sisulu opgelewer het. MAX DU PREEZ besin oor hoe die ANC ontaard het in 'n katnes van staatskaping, korrupsie en onbevoegdheid.

TIEN jaar gelede, nog voor die woord “staatskaping” algemeen in ons nasionale leksikon geword het, het die Brits-Nederlandse akademikus Stephen Ellis ’n boek oor die ANC, External Mission: The ANC in Exile, gepubliseer wat wyd as té krities, selfs vyandiggesind gesien is.

Die uitgewers Jonathan Ball het pas die boek heruitgegee en my gevra om ’n voorwoord daarvoor te skryf. Ek het die boek weer deeglik gelees, dié keer met 2022-oë, en nuwe begrip gekry vir die wortels van die ANC-siektes wat vandag so duidelik manifesteer. Ellis was sy tyd vooruit.

’n Sentrale tema van die boek is die rol wat die Kommunisteparty in die ANC gespeel het. Die party, in die 1950’s en 1960’s gedomineer deur wit en meestal Joodse mans met ’n bewussyn van die bloedige pogroms teen Jode in Oos-Europa in die eerste helfte van die 20ste eeu, was die primêre beweegkrag agter die militarisering van die ANC en die stigting van ’n militêre vleuel in 1961, Umkhonto we Sizwe (MK)...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.