Sonder spesialis-ondersoekers gaan die zama-base net ál ryker word

BO BLINK, ONDER STINK

Sonder spesialis-ondersoekers gaan die zama-base net ál ryker word

Die informele en onwettige goudmynbedryf – die zama-zamas – het die afgelope 20 jaar hand oor hand gegroei in ’n bedryf wat herinner aan die Witwatersrandse goudstormloop van 1886. Die geraamde 30,000 zama-zamas onder in die gevaarlike ou mynskagte is ver verwyderd van die baasbreine wat in netjiese kantore hul planne maak om die onwettig gemynde goud wettig te kry sodat dit uitgevoer kan word, skryf ERIKA GIBSON.

BAIE is al geskryf oor die skade wat aan die polisie en die land aangerig is deur die besluit van wyle Jackie Selebi, voormalige polisiekommissaris, om weg te doen met die polisie se spesialiseenhede. In 2003 was die ambisieuse plan dat die polisie voortaan ’n geïntegreerde benadering tot ernstige misdaad sou volg.

Gesoute speurders met geweldige ervaring in hul spesialisveld is letterlik oornag herontplooi om pakhuise te gaan bedryf of hulle weer met daaglikse misdaadbekamping besig te hou. Die logiese gevolg was ’n uitvloei van kundigheid waarvan die polisie nog nooit herstel het nie.

Nog meer rampspoed het in 2009 gevolg toe die Nasionale Vervolgingsgesag (NVG) se Skerpioene ontbind en met die Valke vervang is...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.