Koalisies ná 2024: ’n gegoël met syfers

WAG EN KYK

Koalisies ná 2024: ’n gegoël met syfers

Soos Suid-Afrika gereedmaak vir die moeder van alle verkiesings in 2024 is daar ’n vreeslike gegoël met statistieke aan die gang. Geniet die DA vandag 25% van die kiesers se steun, soos hy self sê, of net 11%, soos marknavorsers glo? Staan die ANC inderdaad onder 40% en ActionSA maar op 3%? Dit gaan alles oor moontlike alliansies ná 2024. MAX DU PREEZ probeer die koring van die kaf skei.

TWEE klippe in die bos:

As die ANC met of ná sy verkiesingskonferensie in Desember skeur, en die faksie van Cyril Ramaphosa vat hande met die DA, sal so ’n alliansie/front waarskynlik ’n wegholoorwinning in 2024 behaal. Ja, dis ’n vlug van die verbeelding, maar tog iets om oor na te dink: ’n Gerespekteerde swart leier en ’n party met ’n uitstekende rekord vir regeerkunde kan mos net ’n wenner wees.

Tweede klip: Tensy hy met sy Phala Phala-skandaal gaan vasval, gaan Ramaphosa in Desember tot ANC-leier herkies word – daar is bloot niemand van aansien wat hom kan uitdaag nie. Gaan die RET-faksie eerder daarop fokus om die nasionale uitvoerende komitee met sy ondersteuners te laai? As so ’n poging slaag, is ’n alliansie tussen die ANC en die EFF ná 2024 dalk ons voorland...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.