Digbundels: die klankbaan van ons bestaan

GEDIGTE

Digbundels: die klankbaan van ons bestaan

DEBORAH STEINMAIR het haar oorgegee aan drie digbundels wat haar horison verruim en haar kop laat sing het.

WAAR sou ons wees sonder digkuns, selfs diegene wat nooit digbundels lees nie? Poësie verwoord ons pyn en vertwyfeling, vang die heelal in ’n waterdruppel en spieël dit na ons terug. Reëls uit gedigte word refreine in my kop. Dit kry lêplek in die volksmond.

Hier by ons, soos sekerlik wêreldwyd, word daar al hoe minder digbundels uitgegee omdat die genre so sleg verkoop. Dis ’n universele waarheid dat mense nie besef hoe nodig hulle gedigte het nie. Hoe vaag en onbeskryfbaar jou maladie ook is – dit is vertroostend om te weet iemand anders het dit reeds haarfyn verwoord.

In Afrikaans is daar ’n paar onbesonge helde van die digkuns. Een van hulle is Martjie Bosman, ’n lieflike digter wat deesdae min tyd het om te dig omdat sy agter die skerms woeker om ander se gedigte uit te gee. Imprimatur is ’n klein, onafhanklike uitgewer wat deurgaans uitstekende digbundels publiseer. Fyn versorg en afgewerk. Martjie het vroeër Protea Boekhuis gevestig as ’n uitgewer van uitstaande poësie...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.