Op die spoor van wilde diere wat dit in die stad waag

WILD EN WAKKER

Op die spoor van wilde diere wat dit in die stad waag

Sommige wilde diere kan verbasend naby aan mense floreer, skryf PIETER BOTHA. In die grendeltyd kon ons meer van dié soms geheimsinnige bure sien in ons stiller dorpe en stede. Hoe ervaar wilde diere ons gewone geroesemoes en waarom kan net sommige soorte naby aan mense woon?

ROOIKATTE jag in die gloed van stadsligte, muishonde skarrel spitsgesig oor die pad en ystervarke kom help dalk in jou groentetuin. In party woonbuurte maak blouape en bobbejane soms amok. Muskeljaatkatte eet snags die oorskiet uit honde se kosbakke en slaap graag in dakke.

Hierdie is maar net enkele van die wilde diere wat in en om heelwat Suid-Afrikaanse dorpe en stede voorkom.

In die grendeltyd is ons opnuut bewus van ons wilde bure. Stories van wilde diere op ongewone plekke was tydens die tuisblytyd gewild oor die wêreld heen. Nie almal was waar nie. Daar was regtig ’n paar poemas in Chili se hoofstad (https://www.bbc.com/news/world-latin-america-52197631), maar die dolfyne in Venesië se kanale (https://www.nationalgeographic.com/animals/2020/03/coronavirus-pandemic-fake-animal-viral-social-media-posts) was byvoorbeeld ’n bogstorie. Hier te lande was Simonstad se pikkewyne wel meer kordaat in die straat, maar daardie koedoe in ’n gholfbuurt in Pretoria was toe nie regtig buitengewoon nie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.