Taalchauvinisme maak van Afrikaanssprekendes hul eie grootste vyand

TAALAGGRESSIE

Taalchauvinisme maak van Afrikaanssprekendes hul eie grootste vyand

In die lig van ’n onlangse voorval in ’n Stellenbosse boekwinkel wil JONATHAN JANSEN weet hoekom Afrikaanssprekendes nie kan insien dat hulle hulself – en hul taal – in die voet skiet deur Afrikaans byna aggressief op ander sprekers af te dwing nie.

IN Stellenbosch, waar ek woon, bevind ek myself voortdurend tussen die Afrikaanse taal se skoonheid en sy bytende chauvinisme. Afrikaans kan onthutsend wees as jy swart en nie ’n moedertaalspreker is nie. Só werk dit:

Die een oomblik lees ek die roerende Afrikaanse poësie van Shirmoney Rhode, en haal ek aan uit haar werk in die Engels-Afrikaanse boek wat my ma vereer, Song for Sarah/Lied vir Sarah. Die volgende oomblik bevind ek myself in dié situasie in ’n boekwinkel in Stellenbosch – ek het die gesprek ook aanlyn gedeel:

Ek: Good morning...

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.