’n Koppestamp oor krisante

BROEDERTWIS

’n Koppestamp oor krisante

Hier is ’n verhaal oor twee dosente aan dieselfde universiteit met ’n intense belangstelling in die Wellingtonse krisante-vereniging, maar met verskillende vertrekpunte oor – en interpretasies van – die vereniging se ontstaansgeskiedenis. Uit dié situasie het ’n ondersoek na beweerde plagiaat saad geskiet, skryf HEINDRICH WYNGAARD.

HET Mao Zedong ’n spesifieke spesie in gedagte gehad toe hy sy “Laat ’n honderd blomme bloei”-toespraak in Mei 1956 gelewer het? Wie sal nou weet? Straks was dit slegs ’n oomblik van poëtiese bevlieging.

Die toespraak was kwansuis ’n oproep tot groter vryheid en diversiteit van denke en van spraak in kommunistiese China, maar nie alle intellektuele wat dié nuwe vryheid aangegryp het, is noodwendig daarvoor geprys nie; nie almal het dit eens oorleef nie.

Terwyl dít te betreur is, weet ons ook dat daar ’n meer verblydende raakpunt tussen China en ’n bepaalde blomsoort hierdie tyd van die jaar is, te wete dat dit nou is dat krisante in volle blom staan – en dat dié plant van Chinese afkoms is en eers ’n draai in Engeland gemaak het voordat dit uiteindelik in die ou Kaapkolonie kom saad skiet het...

Slegs Vrye Weekblad-intekenaars kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud. Daar is ’n spesiale tarief vir pensioenarisse.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Het jy ’n intekenbewys? Gebruik dit nou.

Vrae of probleme?
E-pos hulp@vryeweekblad.com of skakel 0860 52 52 00.

X