×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Die kritikus eet nie alles vir soetkoek op nie

WAAR DENKE DIE WARE WÊRELD ONTMOET

Die kritikus eet nie alles vir soetkoek op nie

Mense verstaan nie altyd hoe belangrik die rol van sosiale kommentaar in die samelewing is nie. Dit gaan oor die basiese beginsels van geregtigheid en om so na as moontlik aan die waarheid te kom, skryf ISMAIL LAGARDIEN.

DIT sou lagwekkend gewees het as dit nie so intellektueel embarrasserend was nie, en tragies, dat andersins oordeelkundige mense – wat moontlik polities aanstootlik kan wees – skynbaar geen begrip het van die rol wat kritiek in die samelewing speel nie. Ek verwys spesifiek hier na ’n hoofartikel in Landnuus, waarin ’n paar bewerings en stellings oor Max du Preez rondgegooi is wat ietwat beledigend en vernederend is, om dit sagkens te stel. Maar my ma sou gesê het: “Max is oud en lelik genoeg om homself te verdedig.”

Die Landnuus-artikel het my laat besluit om van sy redakteurs en hoofskrywers in die kamp te plaas van diegene wat hulself as mense met “superieure logika” identifiseer, maar geen klaarblyklike begrip van die rol van sosiale kommentaar of kritiek het nie – ook nie van joernalistiek nie, moet ek bysê. Wat sosiale kritiek betref, is dit regtig presies dit; dit doen presies wat dit sê, niks meer nie. Tensy jy ondraaglik pedanties is ...

Mense het my al dikwels vrae oor sosiale kritiek gevra – ek sluit alle menslike aktiwiteite, soos politiek en ekonomie, by “sosiale” in. Die vraag is heel dikwels polities gemotiveerd en klink min of meer soos volg: Jy het iets gekritiseer of jy is gekant teen iets, maar jy sê nooit waarvoor jy eintlik staan of wat j‎ý sou doen nie. Voordat ek uitwei oor die rol van kritiek in die samelewing, sal ek my gebruiklike reaksie gee wanneer die vraag aan my gestel word...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.