Die president en die voormalige spioenbaas: feit, fiksie of fantasie?

PHALA PHALA

Die president en die voormalige spioenbaas: feit, fiksie of fantasie?

Óf Cyril Ramaphosa is ’n internasionale geldwasser en ’n skurk, óf die voormalige spioenbaas Arthur Fraser skep fantasieë om Ramaphosa se loopbaan te vernietig en uit die tronk te bly. Hierdie twee stellings kan nie albei waar wees nie, skryf JACQUES PAUW en verduidelik Fraser se jongste memorandum aan die Valke. Maar selfs al suig Fraser komplotte uit sy duim, beteken dit nie Ramaphosa sal ongeskend van die Phala Phala-skandaal wegstap nie.

AS die voormalige spioenbaas en nou selfontwerpte “fluitjieblaser” Arthur Joseph Peter Fraser reg is, was Cyril Ramaphosa deel van ’n misdadige onderneming binne die presidensie wat groot hoeveelhede buitelandse valuta die land binnegesmokkel het. Hulle het die Amerikaanse dollars daarna deur verdagte sakelui laat was, waarskynlik om dit wettig te laat lyk.

Die president het volgens Fraser gelieg toe hy gesê het die geld wat in Februarie 2020 van sy Phala Phala-plaas in Limpopo gesteel is, was die opbrengs van vee- of wildverkope. Die geld kom van lande soos Katar en Egipte en is deur Ramaphosa se spesiale raadgewer, Bejani Chauke, Suid-Afrika binnegesmokkel. Hy het die geld verpak en in die rusbank versteek en die buit met die hulp van genl.maj. Wally Rhoode, hoof van die presidensiële beskermingseenheid, na Phala Phala verskuif.

Fraser se groot komplot is vervat in ’n memorandum of brief van 14 bladsye wat hy geskryf het aan brig. Zama Basi, hoof van die Valke se teenkorrupsietaakspan en die polisieman wat die ondersoek na die diefstal van die geld by Phala-Phaha lei...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.