Koos du Plessis: die Tintin van Afrikaanse musiek

DONKER EN LIG

Koos du Plessis: die Tintin van Afrikaanse musiek

Daar is vele covers van die immergroen musiek van wyle Koos du Plessis – deur kunstenaars so uiteenlopend soos Theuns Jordaan, Johannes Kerkorrel, Laurika Rauch, Paul Riekert en Battery 9, en die Van Coke Kartel. ANDRIES BEZUIDENHOUT vertel meer hieroor, en ook oor die waarde van heropnames, soos deur Taylor Swift.

TAYLOR Swift is op die oomblik in die nuus met die uitreik van ’n heropname van haar album Fearless, wat oorspronklik in 2008 die lig gesien het. Swift het besluit om vyf van haar vroeëre albums wéér op te neem omdat sy die regte van die oorspronklike opnames verloor het. Hierdie opnames is deur die kontroversiële figuur Scooter Braun gekoop en toe weer aan ’n beleggingsfonds vir ’n geraamde bedrag van $300 miljoen verkoop.

Met die heropname van die albums – nie as herinterpretasies nie, maar so ná as moontlik aan die oorspronklike weergawes – is Swift besig met ’n aanskoulike daad van musiek as ekonomiese sabotasie.

Vir ons musieknerds, wat in die uitvoer en opneem van musiek belangstel, is hierdie ’n heerlike gevallestudie. Hoe naby aan die oorspronklike opnames seil die nuwe weergawes? Kon die span musikante en ingenieurs dit regkry? Ek is nie juis ’n groot Taylor Swift-aanhanger nie, maar die hele oefening van ’n album heropneem is ’n interessante een, as tegniese prestasie, maar ook as briljante bemarkingsfoefie – as ek nou vir ’n oomblik sinies mag wees...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 Januarie 2023 sal jy 'n subskripsie uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.