Liewe Lettie, ek het lanklaas geskryf

WOORDE WAT WIKKEL

Liewe Lettie, ek het lanklaas geskryf

Daar's ’n mark vir sjablone vir oorspronklike, pront liefdesbriewe wat nie soos Hallmark-kaartjies lees nie, sê DEBORAH STEINMAIR. En afsêbriewe. En briewe aan jou ouers. Want soms is daar dinge wat ’n mens van die hart wil kry, op ’n redelik taktvolle manier, maar nie te diplomaties nie.

EK verkneukel my voyeuristies in gepubliseerde briefwisselings tussen fynbesnaarde, woordvaardige individue. Om ’n vlieg teen die muur te wees, om die hartstog, wrewel, spyt en vooroordeel van ’n vroeër era in te adem. Soos die korrespondensie tussen die geniale Louw-broers met die outomatiese fascisme van die tydgleuf. En Vlam in die sneeu, die brose woorde tussen André P. Brink en Ingrid Jonker. Dis gelukkig dat Brink homself vernaam genoeg geag het om sy briewe op koolpapier te skryf en afskrifte te hou. Skrywers skryf tog maar hoeka met ’n oog op publikasie en die verganklikheid.

Van die mooiste gedigte is in briefvorm, soos hierdie epistel van Chris Pelser:

gisteraand TV gekyk
op die skerm vergeefs van Maandagshoek
tot Swakopmund na jou gesig gesoek
– toe by Kaapkruis met sy grafte
het ek op ’n windnat klip gaan sit
en oor miljoene korrels sand
jou naam op al elf kruise uitgekerf..

Slegs Vrye Weekblad-intekenare kan hierdie artikel lees.

Teken nou in vir volle toegang tot alle Vrye Weekblad-inhoud.

Reeds ’n intekenaar? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.