Wellus en moord in die Kaapkolonie

TRAGIESE GESKIEDENIS

Wellus en moord in die Kaapkolonie

MAX DU PREEZ vertel die tragiese verhaal van 'n jong vrou aan die Kaap in die vroeë 1700's, haar gewelddadige man en haar minnaar, 'n slaaf uit Indië. Sy was die eerste vrou wat aan die Kaap die doodstraf gekry het.

FRANS JOOSTEN is rondom 1670 in Lippstadt, Duitsland gebore. In 'n poging om erge armoede te ontvlug, het hy by die Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) as 'n soldaat aangesluit en is na die Kaap gestuur.

Dit het nie sy lewensgehalte veel verbeter nie en in 1693 het hy begin werk as 'n plaaswerker met die hoop om 'n vryburger te word. In 1706 het hy 51 hektaar aan die voet van die berge tussen die huidige Tulbagh en Wellington gekry om te huur, met die belofte van volle eienaarskap as hy sy huur gereeld betaal.

Marie Mouton was die dogter van 'n Franse Hugenoot, Jacques Mouton, wat in 1699, nege jaar ná haar geboorte, aan die Kaap aangekom het en die plaas Steenwerk, sowat 50 km noord van Joosten se plaas, gekry het. Baie min burgers het in daardie tyd in daardie streek gewoon en hulle het mekaar almal geken...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.