Plaasmoorde: Die skimme van geweld wat ons harte oopkloof

ONS KAN ALMAL 'N TEIKEN WEES

Plaasmoorde: Die skimme van geweld wat ons harte oopkloof

Plaasmoorde is weer eens in die kollig ná die grusame marteling van en moord op 'n boer in Bonnievale twee weke gelede, en drie plaasaanvalle in Stellenbosch die afgelope week. Die genadelose aanslag van geweldsmisdaad in Suid-Afrika laat 'n diep spoor van trauma op al ons mense, sê ANNELIESE BURGESS, wie se bejaarde ouers self boere is.

EK ken die plaaspad soos die palm van my hand. Deur die voorhek, af deur die harpuisbosse en rooigras, oor die bruggie by die rivier. Dan om die groot grasplaat, waar springhase se oë snags in die bakkie se ligte gloei.

Al op langs die heuwel met sy gekreukelde rotsformasies (en die bankrotbos wat elke jaar al hoe meer raak). Verby die dam en die dipkraal, en op deur die lang boomlaning tot by die plaashuis, waar my bejaarde ouers nou saans in 'n toegesweisde hok moet slaap.

Op 80 is my pa nog elke dag tussen sy beeste, ry hy met sy rooi motorfiets op lande toe of neem sout kampe toe. Soos wat die jare aanstap, raak die fisieke deel van boer al hoe moeiliker, raak die bekommernisse oor brande, honde wat skape doodbyt, diefstal, en die reën wat nie kom nie, soms te swaar vir 'n ou man om te dra...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.