Tulio de Oliveira: ‘Omicron ís minder fel, en daar is drie...

COVID-KENNER

Tulio de Oliveira: ‘Omicron ís minder fel, en daar is drie redes daarvoor’

Prof. Tulio de Oliveira is een van Suid-Afrika se voorste virusjagters en was betrokke by die identifisering van sowel die Beta- as die Omicron-variante van Covid-19. Die wetenskap-vaktydskrif Nature het hom onlangs aangewys as een van die 10 mense in die wêreld wat die wetenskap in 2021 ‘help vorm het'. ANNELIESE BURGESS het met hom gesels oor die onsinnigheid van 'n internasionale reisverbod, hoekom Omicron minder fel is as vorige variante, en hoe dit is dat Suid-Afrika 'n leier in Covid-wetenskap geword het.

TULIO de Oliveira was 'n student toe hy in 1997 saam met sy familie Suid-Afrika toe gekom het. Sy ma was van Portugese afkoms en het in Mosambiek grootgeword, maar het na Brasilië verhuis toe die burger-oorlog uitbreek. In 1997, met die winde van verandering wat in Suid-Afrika gewaai het en Mandela wat staatspresident was, wou sy terugkom Afrika toe. Sy was 'n hooggeplaaste VN-amptenaar en wou betrokke raak by die herbouing van Mosambiek.

Die familie het hulleself in Durban gevestig, waar Tulio en sy suster aan die destydse Universiteit van Natal (nou Universiteit van KwaZulu-Natal) gaan studeer het. Tulio het reeds 'n graad van die Federale Universiteit van Rio Grande do Sul in Brasilië gehad, maar verwerf toe 'n meesters- en 'n doktorsgraad by die geneeskundeskool aan die UKZN, waar hy in bio-informasie gespesialiseer het.

Hy verdiep hom in die studie van MIV en tuberkulose maar ook, soos hy dit stel, “in al die ander groot epidemies in die wêreld": hepatitis B en C, chikungunya, dengue, Sars, Sars-CoV-2, zika, geelkoors ... 20 jaar lank is hy aan die voorpunt van navorsing oor virale siektes...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Welkom by Vrye Weekblad. Ons inhoud is nou in Afrikaans én Engels beskikbaar.

Al wat jy hoef te doen om gratis te begin lees, is om met jou e-pos te registreer en ’n wagwoord te skep.

Om dit te doen, kliek eenvoudig op “REGISTREER”.

Reeds geregistreer? Kliek op “MELD AAN” om voort te gaan.

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe) of stuur 'n e-pos aan hulp@vryeweekblad.com.