×

Ons het nuus vir jou.

Registreer gratis op Vrye Weekblad en ontvang nuusbriewe per e-pos, lewer kommentaar en meer.
Registreer nou
Sara Andreotti, die ‘withaai-fluisteraar’

ROOFDIERE VAN DIE SEE

Sara Andreotti, die ‘withaai-fluisteraar’

Dr. Sara Andreotti is mal oor haaie en een van die wêreld se voorste navorsers oor spesifiek withaaie. 'n Vier jaar lange navorsingsprojek oor die genetiese data van Suid-Afrika se ou grotes wys dat daar nou net tussen 300 en 500 withaaie in ons gebiedswaters oor is en dat hulle boonop een groot ingeteelde familie is, vertel sy aan ANNELIESE BURGESS.

DR. SARA Andreotti is besig om vir ons pasta te kook in 'n gehuurde huisie in Chintsa aan die Wildekus. Haar perfekte Engels het 'n swaar Italiaanse aksent. “Die carbonara was al baie keer my geheime wapen," vertel sy met haar diep rollende r'e. “Ek het dit al baie in Suid-Afrika gemaak: om mense te leer ken, om dankie en jammer te sê, om iets te vier. As jy in 'n ander kultuur wil inpas, help dit as jy kan kook en vir mense kosgee."

Andreotti het grootgeword in Friuli Venezia Giulia, 'n gebied in die noorde van Italië teen die Oostenrykse grens, maar die see het haar van kleins af gefassineer en sy het altyd geweet sy wou mariene biologie studeer. Haar passie vir haaie het later gekom en toe regtig vlam gevat met 'n besoek aan Gansbaai, Suid-Afrika se nie-amptelike haai-hoofstad.

Met 'n meestersgraad van die Universiteit van Triëst was sy deel van 'n Italiaanse ekspedisie wat Suid-Afrika in 2007 besoek het. Daar in die Overberg ontmoet sy toe die legendariese Mike Rutzen, haailiefhebber en bewaringsaktivis wat onder meer wêreldwyd beroemd geword het as “sharkman" vanweë sy vryduik met haaie. Rutzen het Andreotti so begeester dat sy hom “gesmeek" het om saam met hom te werk en dit het uiteindelik uitgeloop op vier jaar se intense navorsing (en 'n doktorsgraad aan die Universiteit Stellenbosch) oor die genetiese samestelling van Suid-Afrika se withaaie...

Registreer gratis om hierdie artikel te lees.

Hallo! Vrye Weekblad het op 1 Oktober 2022 geskuif van Arena Holdings na die Nuwe Vrye Weekblad Mediagroep. Dit beteken dat ons jou asseblief moet vra om weer ’n lesersprofiel te skep.

Dít sal jou vir Oktober, wat C. Louis Leipoldt nie verniet “die mooiste, mooiste maand” genoem het nie, toegang gee tot alle artikels wat in dié maand gepubliseer is.

Ons hoop dit gee Arena genoeg tyd om alle uitstaande subskripsiegelde aan huidige intekenare uit te betaal.

Van 1 November af sal jy ’n subskripsie kan uitneem. Maar vir nou is alles mahala! Geniet dit. En dankie dat jy weer met ons is!

Reeds geregistreer? Kliek “Meld aan” om voort te gaan

Vir nuwe VWB 3.0-navrae: WhatsApp 071 170 8927 (net vir teksboodskappe). Vir ou Arena-subskripsie-navrae: Skakel 0860 52 52 00 of e-pos hulp@vryeweekblad.com.